Wat is WordPress?

In één zin, WordPress (WP) is wat je maar wilt! WordPress is een publicatieplatform waarmee u gemakkelijk uw inhoud op internet kunt publiceren. En je kunt het gebruiken om alles te maken, van een eenvoudige blog tot een geavanceerde website. Gewoon WordPress is:

  • Een blogtoepassing
  • Een Content Management Systeem (CMS)
  • Een tool voor webpublicatie
  • WordPress is dus een blogtoepassing, een contentmanagementsysteem (CMS) en een webpublicatietool die miljoenen websites over de hele wereld ondersteunt. WordPress is voornamelijk geschreven in PHP (scripttaal aan de serverzijde) en gekoppeld aan een MySQL- of MariaDB-database.

Het is een gratis en open source applicatie. Het is gratis omdat het niet is ontwikkeld door een specifiek bedrijf of bepaalde mensen, het is ontwikkeld door mensen over de hele wereld die het gebruiken. Iedereen kan bijdragen aan de ontwikkeling en het aanpassen omdat het is gelicentieerd onder General Public License (GPLv2 of hoger).

De mogelijkheden bij het gebruik van WordPress zijn vrijwel eindeloos! Je kunt de mogelijkheden van WordPress uitbreiden met de combinatie van een thema en plugins. Een thema bepaalt hoe uw website eruit zal zien, hoe uw website zich zal gedragen en duizenden plug-ins kunnen extra functies toevoegen.

Van traditionele blogs tot kranten, online tijdschriften, tv-stations, landen en sociale-mediasites – WordPress maakt alles mogelijk! Topnieuwsbedrijven en websites zoals CNN, Forbes, Time, The New York Times, ebay, TechCrunch, enz. – ze worden allemaal mogelijk gemaakt door WordPress.

Het beste voorbeeld van een succesvolle WordPress-website is WordPress.com, opgericht door Automattic, de mede-oprichter van WordPress, Matt Mullenweg, eigendom van Automattic, waar u binnen enkele minuten uw website kunt starten. WordPress.com is een zeer grote reden voor het toenemende marktaandeel van WordPress.

Volgens W3Techs wordt WordPress gebruikt door meer dan 63% van alle websites waarvan de contentmanagementsystemen bekend zijn, en meer dan 37% op internet wordt mogelijk gemaakt door WordPress! Dat betekent dat een op de drie websites wordt aangedreven door WordPress en dat het met de dag toeneemt.