WordPress-oprichter, geschiedenis en doel

In 2003 maakten twee gebruikers van de bestaande blogsoftware b2/cafelog, Matt Mullenweg en Mike Little, voor het eerst WordPress. Ze besloten het project te starten omdat de ontwikkeling van b2/cafelog werd stopgezet door hun belangrijkste ontwikkelaars. Christine Selleck Tremoulet, een vriend van Mullenweg, suggereerde de naam WordPress – de meest populaire CMS-naam.

In april 2003 lanceerde Matt WordPress.org om de WordPress-toepassing te hosten, die ondersteuningsforums, schematische documentatie en een ontwikkelingsblog had. Op 27 mei 2003 werd de eerste versie WordPress 0.7 uitgebracht, die geen functie voor plug-ins en thema’s had.

WordPress-plug-ins zijn geïntroduceerd in versie 1.2 – die werd uitgebracht op 22 mei 2004 en thema’s zijn geïntroduceerd in versie 1.5 – uitgebracht op 17 mei 2005. Na de introductie van plug-ins en thema’s werd het goed ontvangen door de gemeenschap vanwege de functies en open source licentie.

In augustus 2005 richtte WordPress mede-oprichter Matt Mullenweg Automattic op om de ontwikkeling van WordPress te beheren en verder te ontwikkelen. Op 21 november 2005 lanceerde Automattic WordPress.com (freemium WordPress hosting), waar je binnen enkele minuten je WordPress website kunt starten.

In 2006 heeft Automattic de merkregistratie voor WordPress en WordPress-logo ingediend. Er zijn enkele opmerkelijke veranderingen die later zijn doorgevoerd. Het huidige lijkt erop dat het interface-ontwerp voor het eerst werd gestart in 2008, met WordPress 2.7, dat bijna identiek is aan het huidige dashboard.

De eerste mobiele responsieve versie was 3.8, uitgebracht in december 2013. En in 2018 herwerkte WordPress de bewerkingsinterface met de gloednieuwe Gutenberg-blokeditor in versie 5.0.

Over het algemeen komen er vier grote updates per jaar voor de WordPress-applicatie. Veel kernbijdragers zetten zich in voor die updates. Iedereen kan bijdragen aan WordPress en iedereen kan het betrouwbaarder maken. Statistieken tonen aan dat 63% van de WordPress core committers niet in dienst zijn van Automattic.

Automattic was tot 2010 verantwoordelijk voor het beheer van de WordPress-applicatie. Op 9 september 2010 vond de grote verandering plaats, Automattic droeg het eigendom van het WordPress-handelsmerk en -logo over aan de WordPress Foundation, die ook werd opgericht door Mullenweg.

De organisatie is opgericht om in de toekomst gratis toegang tot de open-source WordPress-applicatie te garanderen. Dit was een heel belangrijk moment omdat het ervoor zorgde dat WordPress niet afhankelijk is van een bedrijf of een groep ontwikkelaars om te groeien of het project voort te zetten.

Het doel van de stichting is om met een groeiend internationaal gebruikersbestand steeds meer marktaandeel te verwerven. De applicatie wordt momenteel gebruikt op meer dan 37% van alle websites wereldwijd.